Nak Cut Loss Ke Tak? Ini Cara Sabah Forex

“…BOSS, MACAM MANA NI…BANYAK DAH LOSS NI!…”

Forex ni bukan selalu WIN…ada turun dan naik juga. Kadang-kadang kita mengalami loss dalam trading kita- cut loss saja tanpa ragu-ragu. 

Sebagai trader kita kena menerima hakikat dalam forex bahawa kita akan melakukan kesilapan dari masa ke semasa. 

Tiada siapapun yang sempurna. 

Oleh itu, keputusan hendak cut loss adalah sesuatu yang sangat penting yang boleh menyelamatkan akaun kita. 

Yang penting loss itu janganlah terlalu besar sehingga margin akaun tak cukup entry yang baru. Terpaksa deposit lagi untuk kuatkan margin. (Ini pun sebenarnya satu strategi trade management yang kita perlu lakukan dari masa ke semasa)

Apabila kita sedang profit, cuba untuk ikut trend (tahan hati agar tidak keluar terlalu awal dari pasaran) selama mungkin.

Trader jenis swing memang makan profit kaw-kaw sebab mereka jenis yang tahan hati dapat hold lama-lama. 

Trader baru biasa jenis trader swing semasa hold floating negatif dan jenis scalper jika entry floating profit. 

Anda kena terbalikkan situasi ini.  

Jadilah trader yang ‘quick to cut’ semasa floating Negatif dan trend bertukar arah dan anda sedang float negative, dan ‘slow to cut’ semasa masih on trend dan sedang on profit.

Elakkan menjadi trader sekejap scalper, sekejap swing dalam situasi nak cut profit atau loss.

Setuju?

Join team Sabah Forex kat Telegram

==> https://t.me/forextradingsabah

Leave a Reply

Pin It on Pinterest

Share This
× Hi, boleh saya bantu?