Apa Trader Forex Boleh Lakukan Semasa Cuti Sabtu Dan Ahad?

“…Dah Puas Cuti, Tak Sabar Nak Market Buka ISNIN?…”

Ya, 30 dan 31 Mei memang cuti untuk kita di Sabah dan memang tidak sama seperti tahun-tahun sebelum ini. Ianya tak semeriah tahun-tahun yang lalu. tetapi Forex Trading seperti tidak berubah…malah semakin ramai yang mulai menceburi bidang Forex.

Kebanyakan broker memang akan cuti pada hari sabtu dan ahad dan memang chart tidak akan bergerak untuk pair-pair currency. Broker juga akan cuti untuk cuti-cuti peristiwa khas tertentu di dunia.

Bagi banyak trader, masa hari sabtu dan ahad adalah hari spend time dengan family members, relax, ada yang withdraw profit dan mereka membelanjakan pips-pips yang berjaya dituai bersama keluarga, dan ada juga yang ambil masa untuk buat ‘homework’ mereka dengan membuat analisa forex untuk persiapan buka market hari isnin.

Memang kalau forex trading, kita cuma bekerja bermula pada hari isnin sehingga hari jumaat. Dan sampai masa hari Sabtu dan Ahad, banyak orang seperti rasa ketagih nak tengok chart, nak entry, nak merasa hormon ‘adrenaline rush’ semasa floating dan ini membuatkan mereka tidak sabar-sabar menunggu hari isnin buka.

Ini tips untuk trader yang tidak ada idea apa nak buat semasa market tutup..

  1. Anda masih boleh trade forex sebenar even pada masa cuti. Bagaimana? Anda buka akaun kat broker Litefinance

https://sabahforex.com.my/akaunsfxpw

Kemudian anda, buka chart cryptocurreny, anda akan dapat chart tetap bergerak dan anda boleh lah entry. Namun, tetap hati-hati kerana biasanya spread cyryptocurrency ini memang agak besar dan pasaran juga bergerak dengan agak perlahan.

  1. Ajar orang lain masa hari Sabtu dan Ahad. Banyak orang komplen bila ada cikgu yang memilih untuk buka kelas semasa hari sabtu dan ahad. Tetapi kalau difikirkan, trader yang mempunyai pengalaman dan teknik untuk diajarkan mereka ini biasanya juga trade forex pada hari Isnin sehingga hari Jumaat dan kebanyakan yang mahu belajar forex ini pun juga bekerja kerja hakiki mereka pada hari isnin sampai hari jumaat. Jadi logiknya, apa yang nak dikomplenkan? Apa yang menjadi masalah? Bukankah ini cumalah satu keputusan bijak untuk mengisi masa yang terluang semasa cuti sabtu dan ahad. Ianya adalah satu WIN-WIN Situation. Jika anda mempunyai kemahiran, fikirkan hal ini. Mungkin boleh menjadi salah satu cabang income untuk anda. Semakin anda mengajar orang, semakin tajam lagi skil anda dalam forex. Anda pun juga semakin terkenal dengan teknik anda apabila anda berani untuk mulai mengajar orang lain. Semakin terkenal, semakin tinggu peluang anda untuk menjana income tambahan lain seperti income personal coaching, income sebagai IB, dan lain-lain lagi.
  2. Sebagai seorang trader, kita kena sentiasa ingat bahawa apapun, kita ini ada seorang trader. Kita tetap perlu buat homework kita. Anda boleh buat backetest untuk menajamkan lagi teknik anda.

Anda juga boleh buat mapping untuk beberapa pair currency yang berpotensi.

P/S Anda Nak Buka Akaun Trade tapi tak pasti bagaimana?

Boleh register disini.
https://sabahforex.com.my/akaunsfxpw

atau terus download ebook kat sini
https://sabahforex.com.my/ebookcopytrade

Leave a Reply

Pin It on Pinterest

Share This
× Hi, boleh saya bantu?